Miként hagyhatjuk el a felhőt és térhetünk vissza a helyben telepített rendszerekhez

2019-03-01
Szekeres Tamás

Lehetséges, hogy a felhőalapú megoldások egykor jó ötletnek tűntek, de ezek nem minden esetben felelnek meg az Ön alkalmazásainak. Hogyan helyezheti ezeket vissza a saját rendszereibe? 

Tegyük fel, hogy az Ön cége úgy dönt, hogy felhagy a felhőalapú megoldások alkalmazásával és visszavisz mindent saját jól bevált adatközpontjába – hát tessék, de csak óvatosan.

Még nem nevezhető tendenciának a felhőalapú megoldások visszaszervezése, de az alábbi tényezők miatt bizonyos szervezetek már megkezdték a váltást:

  • Esetleg csökkentek az üzleti igényeik;
  • A költségmegtakarítások mégsem olyanok, mint amit a szolgáltató ígért;
  • Túl sok az üzemen kívüli idő;
  • A várakozási idő túl hosszú az alkalmazáshoz;
  • A művelet-központú költségvetés inkább tőke-központúvá alakult át;
  • Biztonsági aggályok;
  • Olyan vállalati egyesülés/felvásárlás történt, ahol a nagyobb vállalat eltérő tervekkel rendelkezik;
  • Új vállalaton belüli szakértő munkavállalók kerültek a céghez; vagy
  • Egyszerűen az ellenőrzés miatt.

Ennek megfelelően a hogyan kérdése fontosabb, mint a miért kérdése.

Ha ezt tervezzük, sok mindent kell megtenni, de elkerülni is. Függetlenül attól, hogy felhő szolgáltatóról vagy saját működésükről van szó, a vállalatok általában saját magukhoz sem őszinték a szervezeti érettséggel, a készségekkel és az infrastruktúrával kapcsolatban.

A helyszíni rendszerekhez való visszatérés tervezésekor meg kell érteni az alkalmazások, az infrastruktúra, az alkalmazás-interfészek és az üzleti környezet közötti összefüggéseket illetve, hogy ezek az aggodalmak sokkal súlyosabbá válhatnak mikroszolgáltatásokon alapuló vagy nagykiterjedésű hálózatokon (WAN) elosztott alkalmazások esetében.

Amikor elkezdjük szétválasztani ezeket a dolgokat, lehet, hogy teljes rendszereket zúzunk szét. Ezt mindig figyelembe kell vennünk. Azt is szem előtt kell tartani, hogy egyes rendszerelemek óránként, hetente vagy havonta, de lehet az is, hogy csak negyedévente vagy évente szinkronizálnak, így, ha véletlenül most elrontunk valamit, az esetleg csak sokkal később válik nyilvánvalóvá.

Meg kell érteni az együttműködés, az átjárhatóság és adathordozhatóság fogalmát. A SaaS (szolgáltatott szoftvert kínáló) társaságok sosem ismerik ezt be, viszont jónéven veszik a szállítótól való függést.

A személyi állomány is számít. Előfordulhat, hogy az informatikai részleg inkább hálózati kezelői szakértőket alkalmazott a rendszergazda szakértők helyett, amikor elkezdték a felhőalapú szolgáltatásokat használni, viszont, ha visszatérnek a régi rendszerhez, akkor ismét át kell alakítani a kezelőszemélyzet összetételét.

Végül pedig biztosítani kell, hogy a szolgáltatás-folytonossági és a katasztrófa-helyreállítási tervet úgy dolgozzuk át, hogy az megfelelően képviselje az újonnan megcélzott paradigmát. Könnyű lenne szemet hunyni olyan réges-régi katasztrófa helyreállítási tervek alkalmazása felett, melyek most már, amikor az alkalmazásokat házon belülre hozzák, elavultak lehetnek.

A katasztrófa helyreállítással kapcsolatosan számos gyártó készített már ilyen szoftvereket, melyek ésszerűen más célra is újra felhasználhatóak azért, hogy elősegítsék a cégek kilépését a felhőből. A Veritas termékmenedzsere, Vidhi Kastuar világosan bebizonyította ezt egy, a vállalat CloudMobility szoftveréről folytatott beszélgetés során. A 2017-ben indított alkalmazás arra összpontosított, hogy segítsen a vállalatoknak az egyik felhőről egy másikra átköltözni. Azonban a következő negyedévek frissítései során a felhőből a helyben telepített rendszerekre való költözéshez szükséges funkciók is elérhetővé válnak, tette hozzá.

Kastuar elgondolása szerint a nyilvános felhőket használó és adataikat hazavinni szándékozó vállalatok esetében megfontolandó lehet a privát felhő lehetősége, mivel ez kevésbé bonyolult változást jelent, és mégis bizonyos fokig ellenőrzésük alá vonhatják rendszereiket. Ez nem feltétlenül egy mindent-vagy-semmit helyzet, jegyezte meg.

Összefoglalva

A vállalkozások informatikai szolgáltatásainak a felhőből való részleges kihozására irányuló terv értelmezésekor döntő fontosságú, hogy megértsük a felhő szolgáltató ökoszisztémájában a rendszerek és zárt forráskódú szolgáltatások között esetleg felépített kapcsolatokat. Ennek az értékelésnek az alapvető kiindulópontja azonban az IaaS (infrastruktúra szolgáltatás) területei. Ezek mozgathatók a leggyorsabban és legkönnyebben és ezeknél a legkevesebb a felhő szolgáltatóról való leválást akadályozó vagy korlátozó tényező. Jelentős költséghatékonyság érhető el a kiszámítható erőforrásigények e területeinek megvizsgálásával és a 24 illetve 36 hónapos teljes életút költség (TCO) áttekintésével, ami igazolhatja a szükséges tőkeráfordítást.

 

Vissza
Címkék

Blog értesítés kérése

* Kötelező mezők