IP TELEFÓNIA

A piaci trendeket alapul véve a legdinamikusabban fejlődő piaci szegmens az IP telefónia. A kommunikációs költségek csökkentése, a csoportmunka előnyei, a rugalmas szolgáltatások előnyei előtérbe hozták a hagyományos kapcsolt vonali rendszerek IP alapú rendszerekre történő cseréjét. A technológiai fejlődésnek és a csökkenő áraknak köszönhetően az IP-telefónia egyre terjed.

Az IP-telefónia előnyei

Milyen előnyöket kínál az IP-telefónia? 

Az első és legfontosabb, hogy teljesen integrálódik az adathálózattal, így a vállalatnak nem szükséges két hálózatot fenntartania, így az üzemeltetési költségek csökkenthetők, illetve a szükséges technikai személyzet létszáma is visszaszorítható. A telepítési költségek is alacsonyabbak: sokkal kevesebbe kerül egy meglévő alközpontot IP-alapú megoldással felváltani, mint egy új alközpontra kicserélni. Ha egy több telephellyel rendelkező szervezet WAN-hálózatot vagy virtuális magánhálózatot épít ki, lehetővé válik a telephelyek közötti telefonhívásoknak a nyilvános telefonhálózatról az adatátviteli hálózatra való terelése. Ezek a hívások természetesen ingyenesek. Gyakran kiderül, hogy az IP-megoldás e funkciója a szervezet telefonszámláját 15 százalékkal is csökkenti.

További előny, hogy az IP-telefonok maradéktalanul integrálhatók a számítógépes alkalmazásokkal, például az ügyfélkezelő rendszerrel. A hagyományos telefonhálózatnál alkalmazott technológia alapvetően különbözik minden számítógépes rendszertől, míg az IP-telefónia maga is egy számítógépes rendszer. Ezért a dolog természeténél fogva egyszerűbb összeköttetést létesíteni az informatikai alkalmazások és az IP-alapú telefonrendszer között. Az IP-kommunikációs rendszer leegyszerűsíti a szabványos technológiákat (pl. XML) használó új alkalmazások fejlesztését és integrálását és ezzel hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé.

A Cisco innovatív IP telefónia megoldásai egyetlen egységes, IP alapú hálózaton keresztül biztosítják a hang-, adat- és video továbbítást. A hangkommunikáció jelenleg forradalmi változáson megy keresztül, a hagyományos vonalkapcsolt technológiát felváltja a modern csomagkapcsolt technológia. A hangkommunikáció, mint kiemelten fontos adatforgalom átvitele az IP alapú adathálózaton új alkalmazások bevezetésére teremt lehetőséget, miközben költségcsökkentést eredményez mind a vállalatok, mind a szolgáltatók számára.

Az IP telefóniával a telefonrendszer fenntartási és menedzselési költségei jelentősen csökkenthetők: egy IP telefonrendszer beruházásának költsége átlagosan 9-16 hónap alatt megtérül. Az IP telefonkészülékek kommunikációja a számítógépes adathálózaton keresztül történik, így nem szükséges külön telefonhálózatot kiépíteni és üzemben tartani. Különösen költségkímélő lehet e megoldás a több telephellyel rendelkező vállalatok számára – jellemzően ilyenek például a bankok, kereskedelmi láncok vagy közüzemi szolgáltatók –, hiszen a cégen belüli, telephelyek közötti kommunikáció akár távközlési szolgáltató beiktatása nélkül, belső (intranet) hálózaton keresztül is megvalósítható. Azok a vállalatok – pl. értékesítési szervezetek – is jól hasznosíthatják a technológiát, amelyek munkatársai irodán kívüli, vagy távmunkát végeznek.

Az IP telefónia a hagyományos telefonos szolgáltatásokon túl számos hatékonyságnövelő alkalmazással segíti a munkatársak napi munkáját. A vezetékes telefóniában megszokott konferenciabeszélgetés, hívásátirányítás vagy hangposta szolgáltatás az IP telefóniában egységes üzenetkezeléssel és személyre szabott beállításokkal egészül ki. Az egységes üzenetkezelés lehetővé teszi, hogy a beérkező üzenetek – legyen szó e-mail, fax vagy hangpostaüzenetrõl – mind a telefon képernyőjén, mind a számítógépes levelezőprogram postafiókjában elérhetők legyenek. A telefonok nyitott architektúrájú fejlesztőfelülete megengedi, hogy az ügyfelek igényeinek megfelelően programozzák őket: az IP telefonok nagyméretű LCD kijelzőjén kívánságra internetes tartalmak, például telefonkönyv, tőzsdei információk, pénzügyi hírek vagy vállalati hírlevelek is megjeleníthetők. A rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy készülékeiket saját igényeiknek megfelelően programozzák be. A mellékállomás-mobilitás segítségével bármelyik íróasztalnál végezhetik munkájukat, így az aktuális feladatoknak megfelelően rugalmasan alakíthatnak projektcsoportokat, teameket.

Contact Center

A Cisco IP telefóniára épülő Contact Center technológia egyesíti magában az intelligens ügyfélkapcsolati megoldásokat, a valós idejű web-együttműködést, valamint az e-mailkezelési alkalmazásokat. Segítségével az ügyfélszolgálati munkatársak azonnali választ adhatnak az ügyfelek érdeklődésére, a bonyolultabb kérdéseket pedig egyszerűen továbbíthatják az illetékeshez.