NYOMTATÓ KONSZOLIDÁCIÓ

Nyomtató konszolidáció során a nem gazdaságosan üzemeltethető nyomtatók kerülnek lecserélésre. Helyettük lényegesen kedvezőbb költségű nyomtatók kerülnek. Az új nyomtatási struktúra kialakításának projektje olyan pénzügyi konstrukcióval kerül finanszírozásra, mely nem eredményez jelentős kezdeti beruházást, és a költséghatékonyabb új nyomtatóknak köszönhetően már az első hónaptól kezdődően kevesebb, tervezhető és pontosan kimutatható nyomtatási költségeket kapunk.

Nagyszámú, különböző gyártójú és típusú, kis kapacitású nyomtatók üzemeltetése sokba kerülhet. Optimális központosítással jelentős költség takarítható meg, miközben a szervizköltség is a töredékére csökken. Egy asztali lézernyomtató lapköltsége körülbelül 5 és 7 forint között mozog, míg egy nagy teljesítményű központi nyomtatóval ez az összeg akár a felére is redukálható.

A HP "kiegyensúlyozott eszközpark" (Balanced Deployment) metódusát alkalmazva tervezi meg az új - optimalizált - eszközparkot. A módszert használva egy olyan eszközparkot alakítunk ki, ahol a felhasználói igények maximalizálására törekszünk a költségek minimalizálása mellett. Osztályokra és munkacsoportokra bontva a módszer segítségével meghatározhatók a személyi nyomtatók és multifunkcionális eszközök aránya és száma, biztosítva a legoptimálisabb eszközkihasználtságot.

A legtöbb megoldásszállító drasztikusan csökkenti a kis teljesítményű nyomtatók számát, és a költségcsökkentést úgy éri el, hogy kevés számú nagy teljesítményű nyomtatót vagy multifunkciós eszközt helyez el az eszközparkban. A HP kiegyensúlyozott eszközpark módszere ezzel szemben figyelembe veszi a munkafolyamatokat és a felhasználók nyomtatási, másolási szokásait is. Természetesen egy konszolidáció mindig összevonással, eszközpark csökkenéssel jár, ami a felhasználó számára kellemetlenség, kényelmetlenség, azonban a HP módszertana alkalmazásával a konszolidáció soha sem jár a hatékonyság csökkenésével.

A konszolidáció a HP terminológiájában nem csak a hardver eszközpark konszolidálását jelenti, hanem a nyomtatási folyamatok, feladatok újragondolását is. Az ügyfél bevonásával nyomtatási policy-k, kvóták kerülnek beállításra, valamint olyan új szolgáltatásokat vezetünk be, mellyel csökkenthető a kinyomtatott dokumentumok száma. Ilyen például a közvetlenül e-mailbe vagy hálózati mappába történő szkennelés (send to e-mail vagy send to foder) funkciók.

További költséghatékonyságot eredményez költségkövető rendszer üzembe helyezése, amellyel tapasztalataink szerint legalább 10%-kal csökkennek a nyomtatási és másolási költségek.