SYSTEM CENTER

A System Center termékcsalád piacra szánt komplex megoldáscsomagja képes mind a fizikai, mind a virtuális környezet komplett felügyeletére. Telje körűen ellátja az új és a klasszikus üzemeltetési feladatokat is. A termékcsalád minden eleme folyamatosan új változatokkal és képességekkel jelenik meg. A termékcsomagba integrált menedzsment megoldások lehetővé teszik, hogy a vállalati informatika egy kontrollárát, de önjáró rendszerként működjön.

A kisebb, néhány telephelyes cégmodelltől egészen az igazán nagy, sok telephelyes infrastruktúráig kiválóan alkalmazható, mivel a szoftver képességeit megvalósító szerverszerepek modulárisak, munkaállomásokat és mobil eszközöket.

  1. A rendkívül részletesen konfigurálható hardver- és szoftverleltár képességével a rendszer egészéről pontos képet kaphatunk.
  2. Az SCCM szoftverdisztribúciós elemével igen széles skáláról választhatjuk ki a nekünk szükséges terítési módszert, például: rendszergazdai jogokkal futtatott kötelező telepítés, amely a karbantartási ablakot figyelmen kívül hagyó, Wake-On-Lan módszerrel indítja a folyamatot.
  3. A vállalati szabványoknak megfelelő operációs rendszer referencia lemezképet készíthetünk, amit aztán teljesen automatizált módszerrel, központilag kezdeményezve teríthetünk.
  4. Az SCCM szoftverhasználat mérési képességével pontos képet kaphatunk a vállalati programok felhasználási szokásairól, amely nagy segítséget nyújt a szoftverek éves licencelési tervezésekor.
  5. Egy igen gyakran változó virtualizált rendszerben kiváló segítséget nyújt az SCCM tervezett konfigurációs állapot (DCM) modulja, amely képes a definiált megfelelőségi szabály szerint vizsgálni a kiszolgálók és a rajtuk futó alkalmazások konfigurációját.

Beépített vezetői nézetek

A System Center 2012 kialakításakor nagy hangsúlyt kapott a rendszerkomponensek által begyűjtött és letárolt adatok átláthatóságának biztosítása informatív nézetek és jelentések segítségével. Ennek érdekében a System Center komponensek előre beépített munkafelület-nézettel és jelentés definíciós képességekkel érkeznek, melyek használatát rendkívül gyorsan el lehet sajátítani.

A Virtual Machine Manager a beépített munkafelület nézetein keresztül számos kontextusban képes ábrázolni az adott terület legfontosabb hardvekihasználtsági adatait, illetve azok trendanalízisét.

Az Operations Manager egy új dashboard elemtípust tartalmaz, mely Silverlight alapú Widget-ek segítségével jeleníti meg a számunkra fontos információkat. A Microsoft által szállított felügyeleti csomagok készen tartalmazzák az adott entitáshoz kapcsolódó, legfontosabb információkat összefoglaló dashboard-okat, de igény szerint további munkafelület nézeteket is gyárthatunk.

Az elkészült dashboard nézetek megtekintéséhez nincs szükség külön alkalmazás telepítésére, azok az Operations Manager web konzol felületén keresztül, saját intranet weboldalra kivezetve, de akár SharePoint komponensekként is elérhetőek, így tetszőlegesen integrálhatóak a meglévő struktúrákba. (http://www.microsoft.com/hun/systemcenter2012/szolgaltatas-felugyelet/)

Önálló adatelemzés adattárház segítségével

A System Center Data Warehouse a Service Manager, az Operations Manager és a Configuration Manager komponensekből érkező információkat képes egy központi adattárházban letárolni, melyhez adatelemzési és riportálási funkciókat biztosít. Az adatforrások köre az SDK-n keresztül tovább bővíthető, így akár a HR rendszerből érkező információkat is szinkronizálhatjuk az adattárházba. A adattárházban számos előre definiált OLAP kocka található, melyek a gyors és egyszerűen használható adatmegjelenítést és a további adatbányászatot segítik. Az eszközök segítségével könnyedén gyárthatunk például olyan kimutatást, amely az elmúlt egy évben előálló incidensek és azok SLA összefüggéseit ábrázolja.

Az adatelemzést a legkényelmesebben az Excel pivot tábláin keresztül is végezhetjük, ahol adatforrásként a rendelkezésre álló OLAP kockákat használhatjuk. Az összeállított dokumentumot feltölthetjük a SharePoint portálra, amely - a beépített Excel szolgáltatásának köszönhetően - képes az adatelemzési táblázatot webböngészőben is megjeleníteni. A jelentést böngészővel rendelkező mobil eszközökről is elérhetjük.