VIRTUALIZÁCIÓ

A virtualizáció egy keret rendszer vagy módszer, a számítógép erőforrásainak felosztására, egy többszörös megvalósító környezetre, alkalmazva egy vagy több koncepciót vagy technológiát, mint a hw és sw felosztás, az időbeosztás, a részleges agy teljes gép szimuláció, emuláció, minőségi szolgáltatás, konszolidáció, és sok más.

A HP szerint a virtualizáció egy alkalmazkodó infrastruktúrának a létrehozásra alkalmas, az erőforrások szükség szerinti felhasználása, a szükségszerinti munkaterhelés erőforrások közötti elosztása, és a magas rendelkezésre állás területén, valamint elősegíti az erőforrásokkal való ellátás kiegyensúlyozottságának biztosítását, a túlzott vagy alábecsült ellátás elkerülését.

A VMware iparágvezető VMware vSphere virtualizációs platformjára épülő, a gyakorlatban is bizonyított szerver- és adatközponti virtualizációs megoldásai segítségével fokozottan dinamikus és rugalmas adatközpontot alakíthat ki, és egyszerűsítheti vállalata informatikai infrastruktúráját. Biztosíthatja a folyamatos informatikai innováció feltételeit, teljesítheti a nagyvállalati alkalmazások előírt szolgáltatási szintjeit, és gondoskodhat az alkalmazások gyorsabb bevezetéséről és frissítéséről. A VMware-virtualizáció segítségével a szerver konszolidálásával csökkentheti a tőkeráfordításokat, az automatizálás révén mérsékelheti a működési költségeket, a tervezett és a nem tervezett állásidő csökkentésével pedig minimalizálhatja a kiesett bevételeket.

A VMware vCenter Operations segítségével automatizálhatja az üzemeltetés felügyeletét, ezáltal felgyorsíthatja az informatikai szolgáltatások ellátását, javíthatja az üzemeltetés hatékonyságát, megfelelhet az előírásoknak, és csökkentheti a kockázatokat.

  • Az energiahatékonyság javításával csökkentheti költségeit, a kiszolgálók konszolidálásával pedig a szükséges hardverek számát.
  • Továbbfejlesztett katasztrófa-elhárítást támogató megoldásainkkal gondoskodhat az üzletfolytonosságról, a VMware Site Recovery Manager segítségével pedig a teljes adatközpont magas rendelkezésre állásáról.
  • Virtualizálhatja a nagyvállalati alkalmazásokat, köztük az Oracle-, Exchange-, SQL Server-, SharePoint- és SAP-rendszereket, valamint a legmagasabb garantált szolgáltatási szinteket és teljesítményt biztosíthatja.
  • A virtualizációs infrastruktúra felügyeletére szolgáló vCenter termékcsalád segítségével beavatkozásmentes infrastruktúrát alakíthat ki, szabályalapú automatizálást alkalmazhat, és gondoskodhat a megfelelőségről és a szükséges teljesítményről.

Miért érdemes a VMware virtualizációs megoldásait választani?

Bár a virtualizáció általánosságban is számos előnnyel járhat, a VMware éles környezetekben is bizonyított, stabil alapokra épülő virtualizációs megoldásait mára több mint 250 000 ügyfelünk választotta, beleértve a Fortune 100-as listáján szereplő összes vállalatot is! Az iparág legfejlettebb virtualizációs platformja, a VMware vSphere révén a munkaállomásoktól az adatközpontokig terjedő megoldások kialakítását tesszük lehetővé, a meglévő informatikai beruházások értékének megőrzése mellett. Megoldásaink képesek együttműködni a vállalat teljes IT-infrastruktúrájával és meglévő rendszerfelügyeleti eszközeivel, ráadásul bármely versenytársunknál alacsonyabb teljes bekerülési költség jellemzi őket.

A Microsoft virtualizációs kezdeményezése

A Microsoft virtualizációs kezdeményezése lényegében 3 tartópilléren nyugszik:

  1. Az informatikai folyamatokat úgy kell leírni, hogy az egyik oldalon a fejlesztők, a másik oldalon a rendszergazdák különböző beállítottságuk ellenére is azonos módon és megfelelően hozzájuk tudjanak férni. Ez modelleken keresztül történik, amelyekbe be vannak ágyazva a folyamatok, és ez által az informatika hordozhatóvá válik – azzal a nagyszerű mellékhatással, hogy a fejlesztő ugyanabban a környezetben végezheti a fejlesztést és a tesztelést.
  2. Ez a beágyazódás választóvonalat képez a különböző szintek között. A virtuális asztali számítógéphez hasonlóan el lehet választani a szoftvert a hardvertől, de el lehet választani az operációs rendszert is az alkalmazásoktól – tehát lehetőség van arra, hogy csak magukat az alkalmazásokat virtualizálják, ezáltal gyorsabban tudjanak reagálni egy adott helyzetre, és probléma esetén egy kattintással át tudják telepíteni a teljes munkakörnyezetet egy másik gépre, miközben kicserélik az alapul szolgáló hardvert.
  3. Lényeges szempont a dinamika felügyelete. Itt jön a képbe a Microsoft System Center, amely lehetővé teszi a virtuális és fizikai kiszolgálók, ügyfélprogramok és alkalmazások egyetlen egységes felületen keresztüli felügyeletét. Ez lényeges szempont akkor, ha egy dinamikusan rendelkezésre álló, bonyolult infrastruktúrát kell kézben tartani. Thomas Bittman, a Gartner Group elemzője a következőképpen fogalmazza meg a folyamat lényegét: „A virtualizáció megfelelő felügyelet nélkül sokkal veszélyesebb, mintha egyáltalán nem alkalmaznak virtualizációt.”