Bevált a megosztott infrastruktúra a Pannonia Ethanolnál

A probléma

Mint ahogy a kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő, a főként bioetanolt gyártó Pannonia Ethanol Zrt. vezetése is hisz abban, hogy nem kell megvárni, a kőolajkészletek kifogyását -- idézte a társaság honlapján található mondást Kovács Péter, a társaság informatikai vezetője. Hozzátette, hogy azt sem szabad megvárni, amikor egy vállalat informatikai kapacitásai elfogynak, ami miatt a szolgáltatásai bizonytalanná válnak, leállnak. Ezért annak érdekében, hogy a már megszokott felhasználói élményt garantálni tudják a következő években is, mindenképpen fejleszteniük kellett a rendszerüket.  

Mint az informatikai vezető elmondta, a Pannonia Ethanol egy folyamatosan fejlődő, megújuló társaság, amely mindent környezetbarátan igyekszik megoldani, ezért például az irodai munkát lehetőleg papír felhasználása nélkül, elektromosan kezelik, tárolják. Az irodai tevékenységek hatékonyságának folyamatos javítása, fejlesztése mindig új kihívások elé állítják az informatikai rendszert és az azt üzemeltetőket, amit ezért időnként beruházásokkal is követni kell. A fejlesztés mellett szólt az is, hogy a korábban vásárolt szerverek életciklusa a lejártához közeledett, a gyártói támogatás ideje is letelt már.  

A senior management is megvizsgálta azt, hogy vajon még mindig jó, előremutató-e az az út, amin 2010-11-ben elindultak az informatikai rendszer kialakításakor, hiszen mind a hardverek mind a szoftverek is nagyon sokat változtak az elmúlt négy-öt évben.  

A megoldás

Miután megszületett a döntés a rendszer megújításáról, azonnal elkezdték keresni azokat a cégeket, amelyek számításba jöhettek a "vasak" lecserélésében a szoftverek migrálásában, és az átállás lebonyolításában. "Alapvetően egy olyan rendszert szerettünk volna, ami ki fogja elégíteni az informatikai igényeinket a következő legalább öt évben, különösebb korlátozások nélkül, ugyanakkor ne legyen túl költséges sem" -- mondta Kovács Péter. Egy flexibilis, magas fokú „hibatűréssel” rendelkező rendszert szerettek volna, hogy a szolgáltatások minél magasabb rendelkezésre állását tudják biztosítani a következő öt évben.   Bár korábban egy klasszikus, de már virtualizált rendszerük volt, most a Dell megosztott infrastruktúrája (shared infrastructure) mellett döntöttek, amelyet a Duna Elektronika ajánlott. "A Duna Elektronika már korábban is szállított a nekünk eszközöket, a szervizelés kapcsán is voltunk már üzleti kapcsolatban, s mivel mindig korrekt partnereink voltak ezért döntöttünk a társaság ajánlata mellett" -- jelentette ki az informatikai vezető.  

A megosztott infrastruktúra egy olyan kompakt, előre dobozolt kiszolgáló oldali megoldás, amely a felhasználói igényének megfelelő számú pengeszervert, belső SAN hálózatot és tárolóeszközöket tartalmaz tökéletesen összehangolva. Minden beépített eszköz redundáns: ha például a négy beépített tápegységből három darab tönkremegy, akkor is üzemképes marad a dobozban lévő összes eszköz.   Az előnyök A megosztott infrastruktúra legnagyobb előnye a teljes tulajdonlás összköltségének, a Total Cost of Ownershipnek (TCO) az alacsony volta. Több rendszer, infrastruktúra költségeit kiszámolták, de ugyanazon paraméterek mellett, mindegyiknél olcsóbban üzemeltethetőnek találták a Dell megosztott infrastruktúráját.  

"További előnye a megosztott infrastruktúrának, hogy a kompakt eszköz nagyon energiatakarékos. Jól megtervezett storage esetén nagyon kellemes tároló teljesítmény nyújt, chassison belüli, illetve külvilág felé is tíz gigabites kapcsolatok is rendelkezésre állnak, ez jelenleg és a következő pár évben is minden igényt képes lesz kielégíteni a társaságnál. Talán kevésbé szembetűnő, de fontos előny, hogy a VRTX nagyon jól illeszthető a különböző szoftver gyártók kkv-s megoldásaihoz, akár szolgáltatás akár licencelési feltételeket is szem előtt tartva" -- mondta az informatikai vezető.   A rendszer szállítójának kiválasztásakor előny volt, hogy a Dell hét év garanciát vállalt, míg a tenderen második helyezést elérő amerikai központú gyártó csak öt évet vállalt volna, ráadásul szinte minden szempontból gyengébbet, kevesebbet kínált, mint a Dell megoldása. A harmadik helyezett távolkeleti gyártó ellen a rövidebb garanciális idő mellett az időnként nehézkes szerviz, a nehézkes alkatrészbeszerzés szólt.  

A bevezetés

A projektet 2015. október elején írták ki. "A Duna Elektronikával 2015 decemberében kezdtünk el tárgyalni, sok verziót vizsgáltunk meg, mire a végső megbeszélés, illetve megegyezés 2016. február elején megtörtént. A következő mérföldkő március elején volt, ekkor szállították ki a megrendelt hardvereket és kezdődött a telepítés, migrálás. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy egyszerű, »régi vasról kiexportálás, új vasba beimportálás« volt. Gyakorlatilag amiből csak lehetett újat telepítettek a Duna Elektronika szakemberei, OS/hypervisor szinten nulláról indultunk. Amikor már készen álltak a kiszolgálók, feltöltötték azokat tartalommal. Az utolsó levélfiókokat valamikor április közepén mozgattuk át az új levelező szerver alá, ezzel zárult a migrációs folyamat" -- mondta el az informatikai vezető.    

Tapasztalatok

A bevezetés óta eltelt idő óta az új rendszerrel teljesen meg vagyunk elégedve; úgy a teljesítményével, mint a megbízhatóságával is. A telepítés óta eltelt egy év alatt egyszer volt csak egy kisebb probléma: egy memória modul hibásodott meg, amit a szokásos távoli diagnosztikai eljárást követő munkanap ki is cserélt a Duna Elektronika szervize. Azóta is gond nélkül üzemel a rendszer. Fontos megjegyeznem még, hogy a memóriagond ellenére sem fagyott le a problémás node vagy bármelyik azokon futtatott virtuális szerver -- tette hozzá Kovács Péter.      

Vissza
Címkék

Blog értesítés kérése

* Kötelező mezők