Új hálózati szabványok: a régi már nem menő

Tíz évvel ezelőtt mindez nem volt ekkora probléma. A cégek örültek, hogy a szerver össze van kötve a helyi kliensekkel a vezetékes hálózaton. Mindenki türelmesen kivárta a sorát amikor hálózati tennivalója akadt, ha pedig a hálózat teljesen lehalt, rezignáltan vártak akár napokat is. Sajnos gyorsan repül az idő ezen a területen (is), így ami tíz éve még normálisnak tűnt, az ma már bosszantó. Sőt, veszélyes! Hihetetlen mennyiségű adatot kell szállítaniuk a hálózatoknak, melyek között rengeteg a kényes információ is. Nem mindegy tehát, mit és hogyan használunk.

A kulcsszavak: biztonság és sebesség

Az egykori lomha hálózatok cseréje ma már létfontosságú egy cég életében. A baj csak az, hogy ezt sokan igyekeznek letudni a szerver és a kliensek cseréjével, ami kézenfekvőnek tűnik ugyan, de valójában kevés, hiszen a két végpont között ott egy nagyon komoly befolyásoló tényező: a kiépített hálózati infrastruktúra.

A modern Cat6, Cat7 kategóriájú rézkábelekkel akár 1000 Mb/s vagy 10 Gbit/s átviteli sebességet is elérhetünk, amit nagyobb távolságra is biztosíthatunk a korábbiakhoz képest. A tervezésnél ráadásul nem árt vigyázni, hiszen ha spórolási szempontok alapján itt-ott régebbi kábeleket alkalmazunk, akkor - a leggyengébb láncszem elve alapján - az egész hálózatot belassítjuk. Ha tehát cserélünk, akkor cseréljünk rendesen, lehetőleg mindenhol, ahol szükséges. A hálózat cseréjéhez a megfelelő switchek kiválasztása is hozzá tartozik, melyekből ma már léteznek ún. Multi-Gigabit switch változatok is, akár 10 Gbps sebességgel. Némelyik automatikusan érzékeli a csatlakoztatott eszköz által elvárt sebességet, a kábelezés minőségét és ehhez mérten biztosítja a megfelelő kapcsolatot a támogatott üzemmódok közül.

De a fizikális hálózatok csak a probléma egyik részét alkotják. Az okoseszközök elterjedése miatt ma már megkerülhetetlen egy cégnél a megfelelő wifi hálózat beüzemelése. Első körben a munkatársaknak, akik számára éppúgy fontos, hogy a wifi hálózat gyors legyen, mint az, hogy a rajta keresztül haladó adatok ne juthassanak illetéktelen kezekbe. Márpedig vezeték nélküli hálózatot támadni több lépéssel egyszerűbb, mint amikor fizikailag is csatlakoznia kell a támadónak a céges hálózatba (feltéve persze, hogy nem jut be eleve az interneten keresztül az egész rendszerbe).

A wifi sebesség manapság a 802.11ac és 802.11ax szabványoknak hála nem jelenthet problémát. Az ilyen több rádiós eszközökkel akár 1,3 vagy 2,3 gigabit/s sebességet is elérhetünk az előd 802.11n 450 megabit/s sebességével szemben. Mindemellett az új technológia révén egy időben több eszközzel is képesek már kommunikálni (MU-MIMO) Az 5 GHz bővített 160 megahertzes csatornaszélessége igencsak meggyorsíthatja a nagyméretű állományok átvitelét. Márpedig a fájlméret sajnos igencsak növekedésnek indult, pláne a hosszabb videók terjedésével. Ilyeneket létrehozni ma már egy átlagos tudású okostelefon is képes, akár 4k minőségben. Az újabb eszközök esetében a zökkenőmentes együttműködést biztosíthatja még a beamforming funkció is. Technikailag tehát a mai hálózati eszközök jócskán túlmutatnak elődeiken, erről az oldalról minden adott a megfelelő sebesség eléréséhez.

A sebesség mellett azonban a biztonság kérdése is nagyon fontos, hiszen nem csak egyre nagyobb, de egyre fontosabb és kényesebb adathalom közlekedik a hálózatokon. A személyes adatok védelmén felül ráadásul a kártékony kódok és a kiberbűnözők állandó - és egyre fejlettebb - támadásainak is ki vannak téve a hálózatok, ami ellen még egy belső hálózat esetében is védekeznünk kell, arról nem is beszélve, ha vendéghálózatok kialakításában is gondolkodunk. Ezeket megfelelően el kell szeparálni céges infrastruktúrától, miközben azért a sebességből itt sem adhatunk lejjebb.

Mi az általános helyzet?

Eleinte mi is rémülten szembesültünk olyan cégekkel, ahol a hálózati eszközöket alapértelmezett gyári beállításokkal használták és még véletlenül sem frissítették azokat, ezzel támadásoknak kitéve a teljes hálózatot. Ma már ez számunkra kevésbé meglepő, mert sajnálatos módon oly sok helyen tapasztaltuk, hogy kvázi megszoktuk. Ez is egy biztos pont, ahol azonnali segítségre szorulnak a hazai cégek, amikor hálózatfejlesztésbe kezdenek. De ugyanígy tapasztalunk részleges fejlesztéseket is, ahol a lecserélt szerver és a kliensek továbbra is a régi hálózati infrastruktúrán keresztül próbáltak egymással kommunikálni. 

Hogyan induljunk a cserének?

Ha a cégnél a bevezetőben tapasztalt helyzetet véljük felfedezni, akkor gyorsan érdemes lépni. Ma már az üzleti sikerünk múlhat azon, hogy megfelelő hálózati infrastruktúrát alakítsunk ki a vállalaton belül. Hiba úgy gondolni az informatikai fejlesztésekre, mint szükséges rosszra. A megfelelő IT háttér immár üzletet támogató technológiát jelent, amellyel hosszú távon bevételnövekedést érhetünk el. Első nekifutásként elemezzük a jelenlegi folyamatokat, majd határozzuk meg pontosan üzleti céljainkat, s hogy ezek megvalósításához milyen háttérre van szükségünk. Ha ez megvan, jöhet a megfelelő eszközök összeválogatása.

Nem feltétlenül kell mindent egyszerre cserélni, haladhatunk kisebb lépésekben is, de a végcélt akkor is előre tűzzük ki. Ne csapongjunk egy ilyen projektben, hanem haladjunk előre megadott ütemterv szerint, hiszen ezzel a munkatársak és ügyfelek is kiszámíthatóbb helyzettel szembesülnek a fejlesztési időszak alatt.  A megfelelő eszközök megválasztása után nagyon fontos az adatok prioritásának meghatározása, hiszen a mai adatforgalom kiszolgálása azért a legmodernebb technikai háttérnek is nagy feladat, így ami fontos, annak biztosítsuk az állandó gyors elérést. Ez elvárás lehet például az IP alapú szolgáltatások esetében is. S miközben a sebesség mámorában igyekszünk fejleszteni, ne feledkezzünk meg egy pillanatra sem arról, hogy megfelelő védelemmel lássuk el megújuló hálózatunkat, beleértve ebbe még az ügyfeleknek biztosított ingyen wifit is.

Szakértői segítség

Az átgondoltság egy új hálózati struktúra kiépítésekor nagyon fontos, így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne vágjunk bele vaktában, mert a rosszul felépített rendszereknek később komoly anyagi következményei lehetnek. Ha nagyobb hálózat átalakításáról van szó, érdemes külső segítséget kérni.   

Vissza
Címkék

Blog értesítés kérése

* Kötelező mezők