OUTSOURCING

Egyes szervezetek feladatok elvégzésére külső partnerrel szerződnek, úgymond kihelyezik erőforrásaikat. Ezek a feladatok nem tartoznak az elsődleges profittermelő tevékenységek közé, de a vállalat számára nélkülözhetetlenek. Számos tanulmány bizonyította már, hogy a cégeknek megéri kiszervezni bizonyos tevékenységeket, mert az ezzel megtakarított erőforrások gazdaságosabban használhatók fel a profittermelő szolgáltatások minőségének növelésére.

A feladatokat olyanok látják el, akiknek kellő szakértelmük van az adott területen. Nincs szabadság vagy betegség miatt elérhetetlen szolgáltatás, hisz a megfelelő szakember állandó biztosítása is a külső cég feladata. Rugalmasan kezelhetőek az időszakosan – pl. projektek alatt – megnövekedett igények, erőforrások. Hatékonyabban működik a vállalkozás, ha a kollégák az effektív bevételt termelő szolgáltatásokkal tudnak törődni és nem kell a számítógépes problémákat is megoldaniuk. A mérhető költségek átláthatóbbá teszik az informatikára költött pénzt. Cégen belül gyakran nem egyértelműen látszik az adott tevékenységekre eső költség, egy outsourcing céggel azonban számszerűsíthetőek és általában gazdaságosabban üzemeltethetőek az informatikai szolgáltatások. Pontos dokumentációk készülnek minden projektről, ami belső munkatársakkal egyáltalán nem, vagy csak nehezen megvalósítható.

Az erőforrás-kihelyezés növekvő tendenciája nem pusztán napjaink divatos irányzata. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy az informatikai feladatok kihelyezése egy erre specializálódott céghez, jelentős energiát szabadít fel. A felszabadult energia, a vállalkozások alaptevékenységére koncentrálva a hatékonyság növekedését, költségmegtakarítást, azaz üzleti előnyt eredményez.

Az IT- outsourcing segítségével elérhető hasznok az alábbiakban foglalhatók össze:

  • A vállalat az alaptevékenységére (core business) tud koncentrálni.
  • A profiltisztítás következtében felszabaduló energiákat a piaci részesedés növelésére lehet fordítani, ami forintban is mérhető hasznot jelent.
  • Az informatikai szolgáltatásokat erre a tevékenységre szakosodott professzionális szolgáltató szervezettől kapja a vállalat. Az ilyen szervezet igénybevétele biztosítja, hogy:
  • A vállalat nyomon tudja követni a gyorsan változó informatikai terület fejlődését, és kellő időben reagálni tud a piaci kihívásokra.
  • Magas szaktudással rendelkező szakemberek biztosítják az informatikai támogatást a vállalatnak, a szolgáltatás minősége javul.
  • Az informatikai költségek átláthatóvá, mérhetővé és tervezhetővé válnak.

Az IT-outsourcing során a megrendelő olyan szolgáltató cégnek adja át IT-feladatainak megoldását, amelynek az a fő profilja, tehát jobban ért hozzá, mint saját, szűkebb körű IT-szakember állománya. Egy jó IT-outsourcing szolgáltatást nyújtó cég jelentős hozzáadott értéket tud kínálni az ügyfeleinek.

Kis- és közepes vállalatoknál gyakran jelentkező probléma a cég informatikai rendszerének karbantartása, fejlesztése, valamint a felhasználóknál jelentkező informatikai jellegű problémák megoldása. Az 1-2 rendszergazdából álló helyi alkalmazottak több problémát és kockázatot is felvetnek:

  • a rendszer üzemelésének holtidejében nem végeznek hasznos munkát
  • tudásuk és tapasztalatuk nem közelítik meg egy profi, több cégnél is üzemeltetést végző csapat körében felhalmozott tudásbázis és tapasztalatot
  • szabadság, betegség, felmondást esetén nincs, aki elvégezné az informatikai rendszer üzemeltetésével kapcsolatos teendőket és kezelné a felhasználók problémáit

Külső informatikai szolgáltató alkalmazásának köszönhetően lekerül a teher a cég vezetőinek válláról, nem kell több időt rászánni az informatikával kapcsolatos problémák megoldására, így a döntéshozók a vállalat fő tevékenységére tudnak koncentrálni. Ráadásul az informatikai erőforrások optimális kihasználásával és az informatikai rendszer folyamatos rendelkezésre állásának biztosításával a vállalat alkalmazottainak munkavégzése is hatékonyabbá válik.