A Lenovo megvásárolta az IBM x86-os szerver üzletágát

2014-02-21

BUDAPEST – 2014. január 23.: A Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) és az IBM (NYSE: IBM) végleges megállapodást kötött, amelynek értelmében a Lenovo megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát. Ez tartalmazza a System x, BladeCenter és Flex System penge szervereket és kapcsolókat, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket, illetve hálózati és karbantartási tevékenységeket. A vételár hozzávetőlegesen 2,3 milliárd USD, amelyből hozzávetőlegesen 2 milliárdot készpénzben, a maradék összeget pedig Lenovo részvényekkel fizetnek ki.

 

Az IBM megtartja a System Z nagyszámítógépeket, a Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex szervereket, valamint a PureApplication és a PureData megoldásokat. A megállapodás egy régóta fennálló együttműködésen alapszik, amely 2005-ben vette kezdetét. Ekkor vásárolta meg a Lenovo az IBM PC üzletágát, amely tartalmazta a ThinkPad PC termékvonalat. Az azóta eltelt időben a két társaság sok területen működött együtt.

 

Az IBM folytatni fogja az x86-os platformon futó Windows és Linux szoftverportfóliója fejlesztését. Az IBM vezető fejlesztője az x86-os szerverekhez készülő szoftvereknek, több ezer termékkel, valamint több tízezer szoftverfejlesztővel és szakemberrel, akik az x86-os rendszerekhez készítenek szoftvereket.

 

A Lenovo és az IBM stratégiai szövetség kialakítását tervezik, amely tartalmazni fog egy globális OEM és viszonteladói megállapodást az IBM iparágvezető, belépő szintű és középkategóriájú Storwize lemezes tároló rendszereinek, szalagos tároló rendszereinek, General Parallel File System szoftverének, SmartCloud Entry ajánlatának, valamint az IBM rendszerszoftver portfóliója egyes elemeinek, többek között a Systems Director és a Platform Computing megoldásoknak az értékesítésére.

 

A tranzakció lezárását követően a Lenovo át fogja venni a kapcsolódó ügyfélszolgálati és karbantartási tevékenységeket. Az IBM hosszabb ideig folytatni fogja a karbantartási szolgáltatások nyújtását a Lenovo nevében, így a vásárlók csak minimális változásokat fognak tapasztalni a támogatási szolgáltatások terén.

 

Világszerte hozzávetőlegesen 7500 IBM alkalmazott kap várhatóan állásajánlatot a Lenovo-tól, beleértve az olyan főbb telephelyeken dolgozókat, mint Raleigh, Shanghai, Shenzhen és Taipei.

 

Ez a megállapodás az IBM nemrégiben tett bejelentéseit követi, amelyek szerint a vállalat több mint 1 milliárd USD-t fog befektetni az új IBM Watson Group-ba, továbbá 1,2 milliárd USD-t szán globális számítási felhő lábnyomának bővítésére, melynek eredményeként öt kontinensen, 15 országban, 40 adatközpontot fog üzemeltetni.

 

„Ez az akvizíció jól szemlélteti eltökéltségünket az olyan üzletágakba való befektetésre, amelyek hozzájárulnak nyereséges növekedésünkhöz és PC Plus stratégiánk kiterjesztéséhez,” mondta Yang Yuanqing, a Lenovo elnöke és vezérigazgatója. „Biztosak vagyunk abban, hogy helyes stratégiával, hatékony végrehajtással, folyamatos innovációval és egyértelmű elkötelezettséggel az x86-os iparág iránt hosszú távon sikeres növekedést tudunk elérni az üzletágban, éppúgy, mint ahogy a globális PC üzletágunkkal is tettük.”

 

„Ez a leválasztás lehetővé teszi az IBM számára, hogy olyan rendszer és szoftver innovációkra fókuszáljon, amelyek újfajta értékeket teremtenek vállalatunk stratégiai területein, a kognitív informatikában, valamint a Big Data és felhő üzletágban,” mondta Steve Mills, az IBM Software and Systems alelnöke és csoport ügyvezetője. „Az IBM bizonyítottan élenjár az innovációban és az átalakításban, ami lehetővé teszi számunkra, hogy olyan megoldásokat fejlesszünk ki, amelyeket vásárlóink nagyra értékelnek.”

 

A tranzakciónak meg kell felelnie a vonatkozó szabályozási követelményeknek, valamint a szokásos zárási feltételeknek, és el kell nyernie a szükséges jóváhagyásokat. Amíg a tranzakció végrehajtása megtörténik, egyik vállalat sem kíván változtatni szerverekkel kapcsolatos meglévő, független tevékenységén, beleértve az ügyfélszolgálati tevékenységet és a termékek elérhetőségét.

 

A Lenovo-ról

A Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) egy 34 milliárd dollár értékű, személyi technológiai eszközöket gyártó vállalat, amely a világ legnagyobb PC gyártója. A Lenovo, a növekvő PC Plus korszak vezetője már több mint 160 országban szolgálja ki ügyfeleit, valamint elkötelezte magát a kivételes minőségű személyi számítógépek és mobilinternet- eszközök gyártása mellett. A Lenovo üzleti modelljének alapja az innováció, a működési hatékonyság és a stratégiák következetes megvalósítása. Az IBM Személyi Számítógép Üzletágának felvásárlásával létrejött cég megbízható, jó minőségű, biztonságos és könnyen használható technológiai termékeket és szolgáltatásokat fejleszt, gyárt és forgalmaz világszerte. A vállalat termékei közt találjuk a legendás Think márkajelzéssel ellátott üzleti számítógépeket, szervereket, munkaállomásokat az Idea márkajelzésű otthoni felhasználásra szánt számítógépeket, valamint olyan mobilinternet eszközöket, mint a táblagépek vagy okostelefonok. A Fortune 500-as ranglistáján szereplő vállalat fő kutatóközpontjai a japán Yamatóban; a kínai Pekingben, Sanghajban és Shenzhenben; valamint az észak-karolinai Raleigh-ben találhatók. További információért látogassa meg a www.lenovo.com honlapot!

További újdonságok