CES 2016: ThinkPadek tömege Skylake processzorral

2016-01-06

Régóta tudtuk már, hogy az idei év elején, tehát értelemszerűen a CES-en mutatkoznak be a Skylake processzorral szerelt, elit ThinkPadek. Az egyszerűbb ThinkPad E család már tavaly ősszel, az IFA-n a nagyközönség elé állt, most a karcsú ThinkPad X1, a kicsi ThinkPad X260, az olcsó ThinkPad L-ek és a kínálat gerincét alkotó ThiunkPad T új modelljeit ismerhettük meg, melyek közös jellemzője, hogy számozásuk 60-ra végződik.      

Komoly megjelenésbeli változás nincs az 50-re végződő, előd szériához képest, de sok részleten módosítottak. Technikailag a Skylake processzor és a vele érkező, két foglalatban akár 32 GB-ot is elérő DDR4 memória, illetve az új, erősebb HD Graphics 520 IGP a legérdekesebb, emellett a PCI Express csatolós, NVMe SSD-ket kell még kiemelni. Újdonság az opcionálisan rendelhető, 60 GHz-es frekvencián dolgozó, Intel Wireless Docking vezeték nélküli, nagy sávszélességű dokkoló, illetve kijelzők terén is történt előrelépés. A vékonyított, 14 hüvelykes ThinkPad T460s amellett, hogy karcsúbb lett, 2560x1440 pixeles felbontású IPS panellel is kérhető, aminek meghajtására az IGP mellett GeForce 930M-et is bevethetünk. Ez a komoly felbontás elérhető a 15,6 hüvelykes T560-nál is, ráadásul ott GeForce GT 940MX kérhető mellé.  

Míg a legtöbb ThinkPad az alacsony, 15 wattos fogyasztású, kétmagos, U utótagos Skylake processzorokat kapta, addig a T460p-be az izmosabb, 45 wattos, négymagos, H utótagos lapkák kerültek, de a maximális memóriaméret itt is két modulban 32 GB. Természetesen ennél a modellnél is elérhető a WQHD felbontású IPS panel. A sort alulról az olcsóbb ThinkPad L460 és L560 zárja, melyeknél az 1920x1080 pixeles felbontás a maximum, szerencsére szintén IPS panellel. Érdekes, hogy itt nem GeForce-ot, hanem R5-ös Radeont kérhetünk a meghajtására.  

Van ám egy teljesen új ThinkPad is, ami az X1 családot gazdagítja. A klasszikus X1 Carbon notebook és OLED kijelzővel frissen bemutatkozott X1 Yoga hibrid mellé harmadiknak az X1 Tablet jelentkezett a vékony vállalati gépek elit ligájába. Lényegében az IFA-n bemutatott MIIX 700 ThinkPadesített változatáról van szó, tehát egy 12 hüvelykes, 3:2 oldalarányú, 2160x1440 pixeles kijelzővel ellátott készüléket kapunk, amit Skylake alapú Core m processzorok hajtanak. Különlegessége a moduláris kialakításában rejlik. Tiszta sor, hogy touchpaddel és pöcökegérrel is felszerelt billentyűzet kapcsolható hozzá, de ezen felül az alsó peremére dokkolható háromféle kiegészítő egység. A Productivity module másodlagos akkumulátort rejt magában, oldalán teljes méretű HDMI csatlakozó található és ellátták OneLink+ dokkoló porttal is. A Presenter modulba pici projektort integráltak, a 3D Imaging modulban pedig Intel RealSense 3D kamera rejtőzik. Az összes új és felújított ThinkPad már februártól elérhető lesz.

További újdonságok