Cisco-bomba

2016-03-03

Nem működött jól a partnerségen alapuló modell, a vásárlók nem voltak elégedettek az összelegózott konvergens rendszerek teljesítményével. A cég most saját elemekből gyúrta össze a HyperFlex sorozatot, a tárolós részt különleges megoldással sikerült megvalósítani.  

Az előre integrált, szervert, tárolót és hálózati egységet együtt tartalmazó "konvergens" rendszerek előretörése volt az elmúlt évek egyik nagy trendje a nagyvállalati informatikában, minden gyártó igyekszik felülni erre a vonatra. Persze nem minden cégnek van ehhez házon belül minden elem, így volt ez a Cisco esetében is. Ezért a vállalat (számtalan másik szereplőhöz hasonlóan) partnerségben dobott piacra ilyen konvergens rendszereket, például az IBM-mel a VersaStack sorozatot, a NetApp-pal a FlexPodokat és persze az EMC-vel a VCE-családot.  

HyperFlex - immár saját (szoftveres) tárolóval  

Most azonban komoly váltás következett a stratégiában. A Cisco megelégelte az összelegózott rendszerek problémáit és ezúttal teljesen saját kútfőből, az UCS kiszolgálókból és a saját hálózati eszközökből felépíthette a legújabb konvergens rendszert, a HyperFlexet. A gyártó szerint erre azért volt szükség, mert a korábbi, partnerségen alapuló megoldások egész egyszerűen nem hozták az elvárt teljesítményt. Márpedig a konvergens rendszerek egyik legfontosabb előnye, hogy ezeket a gyártók különböző alkalmazások alá előre finomhangolják és optimalizálják, így elvben sokkal magasabb teljesítmény (és gyors üzembe állítás, könnyű adminisztrálás) érhető el, mintha a vásárló saját informatikusai próbálnák összedrótozni a részelemeket.      

Na és vajon honnan jön a tároló? - tevődik fel a kérdés. A válasz izgalmasabb, mint gondolnánk: a cég nem fejlesztett saját megoldást, helyette a Springpath HALO szoftveres tárolóját használja. A HALO az UCS kiszolgálókban található meghajtókat, gyorsító SSD-ket és a rendszermemóriát fűzi össze egy egységes szoftveres tárolóvá, amely az alkalmazások szemszögéből teljesen egységes tárhelynek látszik. A szoftver rendelkezik a tárolóktól ma elvárt képességekkel, objektum- és blokkalapú elérést is támogat, tud rétegezni, deduplikálni, tömöríteni, mindezt magas fokú automatizálás mellett.          

 

Érdekesség, hogy a felvásárlásokban abszolút profinak számító Cisco valamiért úgy döntött, hogy a szoftvert fejlesztő Springpath-t (még?) nem veszi meg, az ex-VMware mérnökök által alapított startup csupán egy jelentős, ismeretlen nagyságú befektetést kapott egyelőre a Ciscótól. A CRN információi szerint a Ciscónak bizonyos feltételek mellett elővételi joga van a Springpath-ra, így nagyon valószínű, hogy a jövőben egyéb termékekben is felbukkan majd a megoldás, és a HyperFlex-kísérlet sikere esetén házon belülre kerül a kis cég.  

Fürtökben lógnak  

A konkrét hardvereket tekintve két HyperFlex appliance lesz elérhető, az 1U magas HX220C és a 2U magas HX240C. Mindkettő a Cisco UCS sorozat szerverekre épül, ezek tartalmazzák SSD-k és mechanikus merevlemezek formájában a rétegzett tárolót is. A kisebb szerver kétfoglalatos, a nagyobb egy- illetve kétutas verzióban is elérhető, Xeon E5-2600 v3 processzorokkal. Ha ez nem elég, a rendszerbe az UCS Blade Series szerverei is beilleszthetőek, akár négyutas kiszerelésben is.

A különbség a nyers kapacitásban rejlik, a vékony egységek 6 darab 1,2 terabájtos SAS-lemezt tudnak fogadni, míg a HX240C akár 23 darabbal is kiegészíthető. A rendszerek dedikált SSD-t használnak naplózásra és boot lemezként is, valamint 480 GB illetve 1,6 terabájt dedikált SSD-alapú gyorsítótárral is rendelkeznek. Az operatív tár maximális mérete egységesen 768 gigabájt.      

A konvergens rendszer persze attól konvergens, hogy a szerverek fürtökbe rendeződnek, a Cisco minimum három node használatát írja elő a HALO megfelelő működéséhez. A szerverek kezeléséhez a Cisco UCS szoftveres rétege használható, ezen belül azonban "bare metal", virtualizált és konténeres működés is választható, első körben csak VMware vSphere/vCenter alapokon, de várhatóan Hyper-V és KVM-támogatás is elérhető lesz majd.  

A közzétett információk szerint az alap építőkocka egy éves támogatással 59 ezer dollártól indul majd, az ár természetesen a rendelt node-ok számától és a konfigurációtól is nagyban függ. A Cisco számítása szerint a HX-sorozatú gépek teljes bekerülési költsége mintegy 30 százalékkal alacsonyabb a versenytársakhoz viszonyítva, és így remek ajánlat a jelenlegi piacon.

Forrás: www.hwsw.hu

 

További újdonságok