Gombnyomásra csökkenti a betekintési szöget a HP új gépe

2016-09-12

 Míg a konzumer piacon jellemzően pozitívumként tekintenek rá, addig vállalati felhasználásban sokszor átok a nagy betekintési szög. A HP a Pew Research Center kutatására hivatkozva elmondta, hogy az alkalmazottak nagyjából 60 százaléka a laptopjával együtt hazaviszi munkáját, ami potenciális fenyegetést jelent a céges adatokra nézve.      

Bár a gépekbe épített tárolókon található adatokat már számos módon védik, hiába a tárhely megfelelő titkosítása, illetve a belépéshez szükséges jelszó és az ujjlenyomat, vagy az arcfelismerés kombinációja, egy óvatlan pillanatban illetéktelenek gond nélkül kifigyelhetik a képernyőn felbukkanó bizalmas adatokat, tartózkodjon az adott gép tulajdonosa épp egy váróteremben, vagy repülőgép fedélzetén. A HP az ilyen esetek megelőzősére dobta piacra a Sure View-t, mely technológiát partnerével, a 3M-mel közösen dolgozta ki.  

A 3M jó ideje kínál különféle fóliákat, melyeket a monitor, notebook, tablet, vagy éppen az okostelefon kijelzőkre felhelyezve jelentősen csökkenthető a panel betekintési szöge. Az elmúlt években megnőtt az igény a kiegészítők iránt, aminek egyik oka a nagy betekintési szöget kínáló prémium panelek (pl. IPS, OLED) terjedése, a felső kategóriás eszközök ma már szinte kivétel nélkül ilyen komponensekkel érkeznek.  

Bár az utólag alkalmazható fóliák jó védelmet nyújtanak, hisz azok jelentősen csökkentik a betekintési szöget, használatuk olykor kényelmetlen, azok eltávolítása, majd újbóli felhelyezésük több perces folyamat is lehet. A Sure View ezt próbálja meglovagolni, a funkció be- és kikapcsolásához ugyanis elég mindössze egyetlen gyors billentyűkombináció.  

A fejlesztés a 3M speciális filmrétegére, illetve a HP ehhez igazított háttérvilágításának együttesére épül. Az Fn + F2 kombinációval aktiválható a Sure View, ami jól láthatóan csökkenti a fényerőt, ezzel párhuzamosan pedig a betekintési szöget is, nagyjából 35 fok környékére. Fontos megjegyezni, hogy a HP szerint a kettő nem függ össze, így az érték akár tovább is csökkenthető a fényerő megtartása mellett.      

A cég szerint a Sure View többféle paneltípussal is működik, de a HP első körben csak Full HD felbontású TN és SVA típusú komponensekkel házasítja a fejlesztést. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez mekkora felárat fog jelenteni, de a cég szerint a csúcskategóriás konfigurációk esetében kvázi ingyenes lesz a kiegészítő, ami semmiféle cserét vagy karbantartást nem igényel. A Sure View az EliteBook 840 G3 és EliteBook 1040 G3 modellekkel debütál, valamikor szeptember során.  

Az ellen nem véd   Bár a bemutatók alapján a HP fejlesztése kényelmesnek és hatékonynak tűnik, az látszólag csak részben ad védelmet, hisz csupán oldalról csökkenti a betekintése szögeket, tehát a szó legszorosabb értelmében vett shoulder surfing ellen nem sokat segít a megoldás. A hátunk mögül továbbra is leolvasható marad a képernyő tartalma, ennek tükrében pedig a jövőben is fokozott körültekintést igényel a publikus helyeken végzett, bizalmas adatokat (is) érintő munka.

 

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/56086/hp-sure-view-elitebook-shoulder-surfing-3m-ips-panel-beketintesi-szog-csokkentes.html

További újdonságok
Újdonságok
2018-06-18

Több mint 20 nemzetközi szakértő nyilatkozott arról, hogy hogyan alakítják át a feltörekvő technológiák a társadalmat és a munkavégzést 2030-ig. A legújabb technológiák új irányba terelik az emberek és a gépek viszonyát – egy intenzívebb kapcsolat irányába. Az emberek digitális vezetőkké válnak, és merőben másként üzletelünk majd, fedezünk fel, vagy keressük a tehetségeket.

BŐVEBBEN

2017-03-06

A Microsoft Exchange Server 2007 támogatása 2017. április 11.-én véget ér, ami kompatibilitási és biztonsági problémákat okozhat. Tekintse át a lehetőségeket.

BŐVEBBEN

TOVÁBBI ÚJDONSÁGOK
Hírek rólunk
2017-06-16

Június 3-án az 1. számú Gyermekklinika kerítésének egy részét festették kollégáink társadalmi munka keretén belül, másik segítő akciónk pedig a uSchool nevéhez kapcsolódik.

BŐVEBBEN

2017-04-05

Regisztráljon rendezvényünkre április 20-án, ahol sok érdekességre és újdonságra számíthat a Dell Networking portfólió, a Converged és Hyper Converged megoldások, a Dell EMC összefonódása, valamint az integráció és Unity All flash fókuszában.   

BŐVEBBEN

TOVÁBBI HÍREK