Nagyon ragaszkodik Windowsához? Akkor ezt önnek találták ki

2016-12-13

Windows Serverekhez és SQL Serverekhez a Microsoft jelenleg öt évnyi, úgynevezett Mainstream Supportot biztosít. Ennek keretei között a termékek minden új funkcionalitást megkapnak, emellett az összes, adott időszak alatt megjelenő, szükséges biztonsági és egyéb frissítéssel bővül tudásuk. Azoknak a vállalatoknak, akiknek ennyi nem elegendő, a kibővített terméktámogatást (Extended Support) kell igénybe venniük. Az újabb öt év tovább biztosítja a biztonsági frissítések és funkcionalitásbeli bővítések elérhetőségét.  

Ezt fejeli meg a nemrég bejelentett Premium Assurance szolgáltatás, amely azután vehető igénybe, hogy az előző két ciklus már kifutott. A PA révén a kritikusnak vagy fontosnak minősített patch-eket meg fogják kapni az addigra már igencsak elöregedett platformok – már több mint tíz évnyi munka áll mögöttük ekkorra! -, annak érdekében, hogy továbbra is magas szintű biztonságot nyújthassanak használóiknak.  

A Premium Assurance alkalmazásával újabb hat évig, vagyis összesen több mint másfél évtizedig kitolható egy új platform használati ideje, ami az informatikában elképzelhetetlen hosszú időtáv. Alkalmazásával például a Windows Server 2008 R2 akár egészen 2026-ig(!) használható marad, az SQL Server 2008 támogatása pedig így 2025-ben(!) jár le végleg.  

Szolgáltatásalapú bevételek  

Természetesen nem jószolgálati indokok vezették a Microsoftot, amikor módosított bevált terméktámogatási ciklusán. A vállalat ugyanis eddig zömmel szoftvereinek értékesítéséből szedte meg magát, a szolgáltatásokból származó bevételre való átállás csak mostanában indult be, a Windows 10 megjelenésével.  

A redmondi fogaskerek azonban csikorogva szokják az új terhelést; hiába ígérte be a Microsoft, hogy ez a platform lesz az utolsó asztali vonalon, és ezután újabb és újabb frissítésekkel fogja korszerűen tartani zászlóshajóját (ahelyett, hogy újabb OS-eket adna el a vállalat), a felhasználói érdeklődés megcsappant a W10 iránt.  

Visszatérve a szerverkörnyezetbe: a Premium Assurance természetesen fizető szolgáltatás lesz. 2017 elején jelenik meg a Microsoft kínálatában, és Redmond agresszív árképzéssel igyekszik rávenni a vállalatokat a minél korábban történő alkalmazásra. Ha március és június között állapodik meg az érintett vállalat a szoftverfejlesztővel, akkor a PA csupán az aktuálisan fizetett licencköltségek 5 százalékába fog kerülni. Az arány szépen lassan növekszik az idő előrehaladtával, jelenlegi információk szerint 2019 júliusa után már a licencköltségek 12 százalékát teszi majd ki a prémium szolgáltatás igénybevételének költsége.  

Miért nehéz a váltás?  

Mindez nem érinti a már lejárt szerverplatformokat. Idén például az SQL Server 2005-öt nyugdíjazta a vállalat; az áprilisi hibajavító kedden kapott utoljára frissítéseket. A Microsoft a váltáshoz adott részletes útmutatójában azt javasolja, hogy az érintett szervezetek SQL Server 2014-re vagy Azure SQL Database-re váltsanak.  

A 2006-ban megjelent adatbázis-kezelőhöz a támogatás lejárta után már csak egyedi megállapodás, ún. premier support szerződés keretében lehet igényelni további frissítéseket, ez azonban, ahogy azt korábban a Windows XP kapcsán is írtuk, igencsak húzós árú, ráadásul folyamatosan drágul, hogy a szervezeteket váltásra sarkallja.  

A váltással kapcsolatos legnagyobb kihívás az, hogy a migrációs projektek meglehetősen sok erőforrást – időt, pénzt – tudnak felemészteni, miközben az informatikai osztályoknak a folyamatos költségcsökkentés terhével kell együtt élniük. Több nagyvállalat informatikai vezetője is úgy nyilatkozott, hogy ilyen környezetben olyan projekteket lehet eladni vállalaton belül, amely gyors megtérüléssel, közvetlen haszonnal kecsegtet, és már fél év múlva látszik az eredmény. Emellett olyan beruházások és fejlesztések számíthatnak a felső vezetés támogatására, amelyek beleillenek a vállalat üzleti stratégiájába, és megvalósításával a vezetés kipipálhatja a stratégia bizonyos pontjait.

 

Forrás: www.bitport.hu

További újdonságok
Újdonságok
2018-06-18

Több mint 20 nemzetközi szakértő nyilatkozott arról, hogy hogyan alakítják át a feltörekvő technológiák a társadalmat és a munkavégzést 2030-ig. A legújabb technológiák új irányba terelik az emberek és a gépek viszonyát – egy intenzívebb kapcsolat irányába. Az emberek digitális vezetőkké válnak, és merőben másként üzletelünk majd, fedezünk fel, vagy keressük a tehetségeket.

BŐVEBBEN

2017-03-06

A Microsoft Exchange Server 2007 támogatása 2017. április 11.-én véget ér, ami kompatibilitási és biztonsági problémákat okozhat. Tekintse át a lehetőségeket.

BŐVEBBEN

TOVÁBBI ÚJDONSÁGOK
Hírek rólunk
2017-06-16

Június 3-án az 1. számú Gyermekklinika kerítésének egy részét festették kollégáink társadalmi munka keretén belül, másik segítő akciónk pedig a uSchool nevéhez kapcsolódik.

BŐVEBBEN

2017-04-05

Regisztráljon rendezvényünkre április 20-án, ahol sok érdekességre és újdonságra számíthat a Dell Networking portfólió, a Converged és Hyper Converged megoldások, a Dell EMC összefonódása, valamint az integráció és Unity All flash fókuszában.   

BŐVEBBEN

TOVÁBBI HÍREK